Derry/Londonderry

Staden Derry, eller Londonderry som är det officiella namnet på Nordirland, är en aktiv studentstad och den fjärde största staden på Irland. Den ligger uppe vid Atlantkusten nära det natursköna området ”the Causeway coast” på bägge sidor om floden Foyle. Derry är en av de äldsta städerna på Irland med en lång historia och är rik på kultur, musik och festivaler. 2013 valdes den som kulturhuvudstad i UK. Omgivningarna är natursköna med ett klimat som påverkas av Atlantvindar och kusttrakter. Här har flera TV-serier och filmer spelats in.

Floden Foyle rinner genom en dalsänka vilket gör att topografin är varierad med branta backar och fina utsiktspunkter. Den historiska staden låg på en kulle på den västra sidan av floden omgiven av en stadsmur som man än idag kan vandra på. Den moderna staden har sedermera vuxit till bägge sidor av floden, the Cityside och the Waterside, och förbinds med flera broar. Fredsbron invigdes 2011.

Staden har strax över 100 000 invånare och var tidigare en traditionell textilarbetarstad men har nu flera internationella företag som arbetsgivare, med en stor andel inom datasektorn, hård- och mjukvara.

I Derry finns rika möjligheter att utöva fritidsaktiviteter, liksom att göra utflykter till omkringliggande landsbygd eller utöva sport på fritiden. Här är Gaelisk fotboll populärt, men även traditionell fotboll, rugby, boxning och cricket.

Mer information om Derry