FAQ

Vad behöver jag tänka på angående resa och praktikmöjligheter i samband med Covid-19?

Svar: Vi följer de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten informerar om samt Sveriges ambassad i respektive land. Flera länder i Europa har infört speciella bestämmelser för inresor i landet eller karantän. Ladda gärna ned appen UD Resklar, där finns reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader och uppdateras regelbundet med lokal information. EU-kommissionen har också tagit fram ett verktyg där de har samlat information om EU-lädernas regler för bland annat inresor och karantänsbestämmelser, Re-Open EU.

När behöver jag senast skicka in min ansökan till LIA-ansvarig för att den ska hinna behandlas?

Svar: 16 veckor innan LIA startar

Finns det wifi på boendet?

Svar: Ja

När får jag veta var jag ska göra min praktik?

Svar: Så fort vi fått plats bekräftad, målsättning är att du ska veta det senast sex veckor innan LIA startar.

Hur reser man?

Svar: Resebidrag utgår enligt schablon beroende på avstånd till destination och land. Du ansvarar själv för resebokningen efter att du fått godkänt från utbildningen och kan rekvirera medel som ska följas upp med dokumentation. Resan sker oftast med flyg, tåg eller buss beroende på resmål.

Hur kommer jag att bo?

Svar: I delad lägenhet tillsammans med andra studerande, eller i värdfamilj, detta kommer du få reda på när din LIA-plats är bekräftad. Fråga gärna hur boendet ser ut innan din LIA startar så att du känner till och kan förbereda dig.

Vad händer efter Brexit och vad betyder det för mina chanser att göra en LIA i UK?

Svar: Efter Storbritanniens utträde ur EU finns idag inte fortsatta möjligheter att praktisera inom Erasmus+ efter 2021. Läs gärna mer här

Vad händer om jag behöver avbryta min utlands-LIA?

Svar: Giltig anledning till att avbryta din utlands-LIA är om du fått ett varaktigt jobb eller om du har läkarintyg som styrker att du behöver avbryta. Du kommer i så fall att behöva bekosta din hemresa själv.

Vilken arbetstid har jag under LIA:n?

Svar: Arbetsvillkoren för respektive land gäller på plats. Det betyder att det  kan vara olika starttid på morgon och kväll, eller ibland  längre eller kortare lunchpaus mitt på dagen beroende på arbetsplats och region. Arbetstiden överstiger inte 40 h/vecka.

Har du några frågor som du inte hittar svar på, e-posta gärna oss: erasmus@liautomlands.se