Lissabon

Lissabon, huvudstaden i Portugal, har seglat upp som en av Europas trendigaste huvudstäder, mycket beroende på att många entreprenörer och internationella företag förlagt delar av sin verksamhet där. Det finns ett stort utbud av olika typer av jobb i kombination med att det också är en studentstad. I Lissabon finns numera en internationell atmosfär i kombination med ett soligt klimat och det vackra läget vid Atlanten. Här går det att njuta av en behaglig livsstil och samtidigt utveckla din egen kompetensnivå inom flera områden.

Lissabon är en av världens äldsta städer, och är äldre än andra europeiska huvudstäder som London, Paris och Rom. Staden ligger i västra Portugal vid floden Tejos mynning i Atlanten. Lissabons historiska centrum ligger på sju kullar, vilket gör att många av stadens gator är för branta för motorfordon, och staden innehåller tre bergbanor och en hiss.

Huvudstaden har flera universitet och högskolor, nationalteater, opera och fina museer och idag ungefär en halv miljon invånare i den centrala kommunen, och 2,8 miljoner invånare i hela storstadsområdet.

Arbetsplatser i Portugal är traditionellt sett mer hierarkiska än i Skandinavien och personliga möten värdesätts mer än de digitala. Jobbar du på ett internationellt företag kommer du inte märka av detta på samma sätt, men en portugisisk arbetskultur värdesätter ändå att du är hövlig, vänlig och behandlar kollegor med respekt. Arbetsveckan i Lissabon är 40 timmar med skillnaden att lunchen ofta är två timmar lång och du därför traditionellt jobbar mellan 9–19.

Mer information

Visit Lisboa

Parlör

Hej – Olá
Hej då – Tchau
God morgon – Bom dia
God kväll – Boa tarde
God natt – Boa noite
Varsågod – Aqui está!
Tack – Obrigado/a
Ingen orsak – De nada
Förlåt mig – Desculpa
Ursäkta mig – Com licença
Notan tack – A conta por favor
Talar du engelska? – Você fala inglês?