Universitetsstaden Perpignan anses vara den mest spanska av franska städer (på katalanska är namnet Perpinyà) och ligger nära den spanska gränsen, lite drygt en mil från Medelhavskusten. Staden har en rik historia med många medeltida byggnader, där bl a det moriska citadellet i Perpignan tidigare var residens för kungen av Mallorca. Perpignan var huvudstad i provinsen Roussillon, ibland benämnd Nordkatalonien på grund av sitt katalanska ursprung, vilken 1659 avträddes av Spanien till Frankrike. Många av stadens skyltar är idag skrivna både på katalanska och franska.

Perpignan är en mindre, lugn stad med ca 118 000 invånare i centrum och är huvudstad i departementet Pyrénées-Orientales. Området har medelhavsklimat med vacker natur och nära till stränder, och floderna Têt och Basse rinner genom staden. Under året firas flera kulturfestivaler, bl a musik och fotografi. Av äldre byggnader märks den medeltida katedralen Saint-Jean och den medeltida kyrkan Saint-Marie-la-Réal. Traditionella näringar var tidigare produktion av vin, olivolja, kork, ylle, läder och järnhantering och området har idag en rik export av frukt och grönsaker.

Liksom i stora delar av södra Frankrike är rugby den dominerande sporten i staden. Laget USAP Perpignan spelar i den högsta serien i franska ligan och har, fram till nu, vunnit det franska mästerskapet sju gånger.

Läs mer