Praktik utomlands för yrkesutbildningar på folkhögskolor – Internationell erfarenhet – pricken över i:et i din utbildning!

LIA och APL – Lärande i arbete

Kursens syfte är att ge dig möjlighet att på arbetsplatser inom branschområdet tillämpa och utveckla såväl djupa praktiska som avancerade teoretiska kunskaper. Kursen ska också ge dig möjlighet att träna och utveckla din kommunikativa och kreativa förmåga.

Nu har du även möjlighet att göra din LIA/APL i ett annat EU-land. Ta tillfället att öka värdet på din utbildning och komma ut på arbetsmarknaden med internationell erfarenhet i bagaget.

Varför LIA utomlands?

Genom att göra din LIA/APL utomlands får du mer ut av din utbildning. Du kommer få en inblick i en annan kultur och hur det fungerar på arbetsplatser i andra länder. Du får öva på dina språkkunskaper och kan skapa ett nätverk på den internationella arbetsmarknaden inom ditt område. Samtidigt får du en erfarenhet som får dig att växa.

Kort sagt, en LIA/APL utomlands innebär en internationell erfarenhet som sedan kan ge dig en bra start i arbetslivet.

Fokus ligger på att få fram en arbetsplats som matchar din utbildning på bästa sätt. Olika länder kan ha fokus mot olika yrkesgrupper. Samarbetsorganisationerna har sina kontor i nämnda huvudorter och LIA/APL-platserna kommer att finnas i regionen runt huvudorten.

Projekt Samverkan Genom Mobilitet – ett Erasmus+ projekt

Projektet riktar sig till studerande vid yrkes- eller yrkeshögskoleutbildning och personal vid Albins Folkhögskola, Eslöv Folkhögskola samt Hvilan Folkhögskola.

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott. Programmet är tänkt att fungera som ett verktyg och en del i arbetet med att vända den socioekonomiska krisen i EU-länderna, stärka tillväxten och sysselsättningen och främja social jämställdhet och integrering.

Läs mer om Erasmus+

Kursen innehåller följande moment:

    • Förberedelsearbete och planering innan du åker tillsammans med din folkhögskola.
    • Lärande i arbete under handledning av din handledare på arbetsplatsen samt med uppföljning av din LIA/APL-kursansvarig.
    • Muntligt och skriftligt efterarbete efter att du har kommit tillbaka från din LIA/APL utomlands samt utvärdering och uppföljning.

Dessa länder arbetar vi med:

Irland

Huvudort: Cork

Italien

Huvudorter: Palermo

Tyskland

Huvudort: Berlin

Du kommer att få göra en LIA/APL inom det område som du utbildar dig. Det finns inga fasta LIA/APL-platser utan det kommer anpassas efter ditt behov och din LIA/APL-kursplan. Det land som erbjuder bäst LIA/APL-plats kommer prioriteras.

Fokus ligger på att få fram en arbetsplats som matchar din utbildning på bästa sätt. Olika länder kan ha fokus mot olika yrkesgrupper. Samarbetsorganisationerna har sina kontor i nämnda huvudorter och LIA/APL-platserna kommer att finnas i regionen runt huvudorten. Fler länder kan komma att tillkomma under projektets gång.

Boende

I vissa länder kommer det erbjudas boende i studentlägenheter tillsammans med andra studenter, både från Sverige och andra länder.  I andra länder kommer det erbjudas boende i värdfamilj. Alla boenden kommer att ha wifi.

Vad kostar det?

De tre deltagande folkhögskolorna i Skåne har beviljats medel från Erasmus+ som möjliggör att bekosta din LIA/APL-plats, försäkring samt bidrag till kost, lokaltransport och logi. Det finns även ett bidrag för resan dit och hem som oftast täcker hela resekostnaden.

Du står för: Rätt inställning för att nå dina mål.

Vad händer nu?

Prata med din utbildningsansvarige om du är intresserad av att göra din LIA/APL utomlands. Först görs en intresseanmälan, därefter en fördjupad ansökan med tydlig motivering, språknivå samt CV och personligt brev. Skicka din ansökan senast 16 veckor före LIA/APL startar.

Varje termin kommer det även att hållas informationsmöten, via Skype eller på studieorten, se Kalender för planerade datum på din ort eller kontakta din utbildningsledare för att boka in informationstillfälle.

Folkhögskolor